Solarijum štiti kožu bolje od ulja ili kreme

Piše: Prof. dr. sci. med. Edin Suljagić, specijalista dermatovenerolog  

Osnivač i vlasnik – Dermatološko-kozmetički centar Farah 

Farah centar Tuzla
+387 (0)35 25 55 55 | 035 25 55 06
Farah Centar Tuzla
Ivana Ribara 15
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
farah@farah.ba | farah@bih.net.ba

Farah centar Sarajevo
+387 (0)33 59 29 00 | 033 59 29 01 (fax)
Farah Centar Sarajevo
Importanne centar IV sprat
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
farah@farah.ba | farah@bih.net.ba

Šta treba znati o „vještačkom suncu“:

Poznato je da je izlaganje suncu povoljno za zdravlje, a taman ten ima socijalno-kulturološko-estetski značaj. Navike umjetnog sunčanja postoje već tridesetak godina, a sam solarijum je odličan primjer dopunjavanja prirode, elektronike, fizike, hemije i mehanike.

Naziv solarijum dolazi od latinske riječi „sol“, što znači sunce. Sunčanje na suncu i sunčanje u solarijumu je kombinacija ultraljubičastih (UVA i UVB) zraka. Iako se UVA i UVB zraci sastoje od električno nabijenih čestica, spadaju u zrake koje nisu tako prodorne, te se mogu zaustaviti (kontrolirati), za razliku od rendgenskih zraka, koje su izuzetno prodorne. Upravo optimalnim omjerom UVA i UVB zraka u solarijumu, koža odgovarajuće tamni.

Izbor lampi

Lampa za solarijum, uz toplotne, proizvodi i svjetlosne UV zrake. Važno je da solarijum ima kvalitetne lampe.

Sunčanje u solarijumu je kontrolirano sunčanje

Sunčanje na suncu je vrlo teško kontrolirati zbog ozonskih rupa. Prirodno sunce ima od 1% do 6,7% UVB zraka, tj. pet do šest puta više nego solarijum. Odnos UVA i UVB zraka u sunčevom spektru je od 1:15 do 1:100, a u solarijumu 1:15000. Sunčanje u solarijumu je pod kontrolom i bez rizika, ukoliko se procijeni tip kože, ako se dužina boravka u solarijumu prilagodi snazi mašine, te ako su lampe i filtri pravovremeno promijenjeni i servisirani. Upravo zato je poželjno prije upotrebe solarijuma tražiti deklaraciju o datumu instalacije lampi.

U njemu se tamni brzo i ravnomjerno. Solarijum je također dobar za njegu kože i dermatolozi ga preporučuju kod brojnih kožnih oboljenja. Zimi je pogodan, jer u organizmu stvara vrlo važan vitamin „D“, a u proljeće ili ljeto kožu štiti od sunca.

Za zaštitu kože od sunca bolji je od preparata sa zaštitnim faktorom (krema, ulja). Radi toga ga valja koristiti tokom čitave godine, što iz zdravstvenih, što iz estetskih razloga.

Solarijum se primjenjuje u dermatologiji, kozmetičkim centrima, fitness centrima, pedikirskim salonima, studijima za sunčanje, te frizerskim salonima. Međutim, najvažnije je prepoznati profesionalni solarijum.
Solarijume prema vrsti dijelimo na tri skupine: za kućnu upotrebu, za profesionalnu upotrebu i za lice i dekolte. Solarijum za kućnu upotrebu je male snage, može naći svoje mjesto uz profesionalni solarijum za klijente osjetljive kože, koju je potrebno sunčati sporije. Solarijum za profesionalnu upotrebu je velike snage, odlično je prilagođen anatomiji tijela i potrebama korisnika. Ima najmanje 30 lampi za tijelo i barem tri lampe za lice. Uz odgovarajući broj lampi, ima odgovarajuća podešavanja jačine sunčanja, zračni jastuk za hlađenje na dijelu tijela za ležanje i oko tijela, klima uređaj sa specijalnim ventilatorima, mlaznice tzv. zračnih tuševa, elektronsko podešavanje hlađenja, te odvod potrošnog i dovod svježeg zraka.

Kako se koristi solarijum?

Prije sunčanja u solarijumu potrebno je skinuti šminku, zaštitnu kremu i nakit. Nakon sunčanja nekoliko sati se ne preporučuje pranje, ali se nakon tog perioda treba istuširati i namazati kremom.
Umjetno sunčanje svakim danom dobija sve više pobornika. Najviše se sunčaju žene između 16 i 25 godina, a muškarci između 30 i 45 godina starosti. Uz pravi odabir solarijuma i pravilan tretman, koži ne prijeti nikakva opasnost.

Vrijeme sunčanja

U solarijumu ne treba pretjerivati. Vrijeme sunčanja u solarijumu određuje se prema njegovoj jačini. Vrijeme tamnjenja zavisi od tipa kože:

  • osjetljiva koža – od 5 do 10 minuta
  • normalna koža – od 10 do 15 minuta
  • neosjetljiva koža – od 15 do 20 minuta

 

Razmak između umjetnih sunčanja mora biti najmanje dan do dva, kako bi se koža prilagodila. U dvije sedmice preporučuje se najviše deset tretmana, a optimum sunčanja, nakon postizanja odgovarajuće boje, je sedmično – ukupno do 100 sunčanja godišnje!

Kome je solarijum zabranjen?

Solarijum ne bi smjele koristiti trudnice, osobe koje uzimaju određene lijekove (pojedini antidijabetici, sedativi, antibiotici, antidepresivi), osobe s visokim tlakom i osobe koje su operirale oči.